Josep Lluís Pol i Maria Triay

04-01-2012

“El quadrat és una figura profundament humana”

Josep Lluís Pol i Maria Triay, professors del CentMat, ens parlen del quadrat i dels recursos pedagògics de les matemàtiques. Són els promotors de “Quadrant idees”, l’exposició que acull el Centre de Cultura fins a l’11 de febrer, destinada als grups escolars i a famílies.

Perquè escollíreu la figura del quadrat?

El quadrat és una figura poc abundant a la natura: bàsicament la trobam en l'àmbit dels minerals que cristal·litzen en el sistema cúbic. En canvi, en espais urbans el quadrat és omnipresent.

 Per quin motiu?

Evidentment, hi té molt a veure la comoditat d'aquesta figura a l'hora d’encaixar i combinar. De fet, el quadrat és una figura profundament humana. L’homo sapiens s'ha passat mitja història evolutiva intentant aconseguir l'angle recte del seu cos respecte del terra, una de les característiques destacades del quadrat.

I tots els seus costats iguals...

La tenim representada en el famós dibuix de Leonardo da Vinci de l'home de Vitruvi. La nostra alçada és aproximadament la longitud de la nostra braça, de punta a punta dels dits amb els braços en creu.

I la idea d’una exposició entorn a aquesta figura?

La idea del quadrat fou un repte. Sovint pensam que un tema molt concret pot ser deficitari pel que fa a idees. Res més fals en el cas del quadrat. Segurament el quadrat i el cercle, que a més estan íntimament relacionats, són les dues figures més fecundes que ens ha donat la història de les matemàtiques.

Com i quan neix aquest projecte?

Va néixer entorn a la fira de la Ciència que es realitzà a Eivissa l'abril de 2011. Un any més, la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX presentà una proposta relacionada amb efemèrides o un tema interessant per al públic en general. En aquest cas, la idea inicial ja contemplava el desig de fer créixer la proposta a un format expositiu més ampli.

Al CenMat feu una important tasca didàctica dirigida tant a alumnes com a professors... què aporta de nou aquesta exposició?

No té cap pretensió de novetat. Vol ser una peça més dins la diversitat d'eines i recursos que hem de tenir a l'abast en la nostra tasca diària d'educació matemàtica. En aquest sentit, cal tenir presents, a més a més, les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. El professorat disposa abans de la visita de tot el material que hi trobarà perquè ho pugui preparar en funció de les seves preferències, necessitats, temari, etc.

Quina és la previsió de visites escolars?

En aquests moments tenim prevista la visita de més de 2.700 alumnes. Una de les meravelles de la figura del quadrat és precisament la versatilitat. Amb aquesta exposició atendrem estudiants des dels 4 anys fins als 18, passant per totes les etapes educatives i arribant també als grups familiars.

Josep Lluís Pol
Josep Lluís Pol
fle_izq 1 / 3 fle_der
“La versatilitat és una de les meravelles del quadrat”
Fins a l'11 de febrer
Exposició | Palma
Centre de Cultura de Palma
04-02-12
11:30
Visita | Palma
Centre de Cultura de Palma

Incsrpcions al telèfon 971 725 210.

Activitats infantils i familiars
21/12/2011

Oferta d'activitats culturals per aquest Nadal

Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20