Lluís Llobet Tur

20-06-2012

“Tur de Montis va mantenir sempre una relació mística amb la bellesa”

Recuperar la memòria de Mariano Tur de Montis, considerant un dels grans pintors d’Eivissa, és l’objectiu de la mostra que es pot veure fins al proper 26 de juliol a la Sala de Cultura “SA NOSTRA” d’Eivissa.

Lluis Llobet Tur (Eivissa, 1934), nebot del pintor i gran amant de la literatura i l’art, es dedica des de fa anys a recopilar històries i fotografies d’Eivissa que edita en luxosos llibres. Ara ha comissariat la mostra “Retrats. Mariano Tur de Montis” del que considera va ser “un home avantguardista i profundament lliure, un místic de l’art i la bellesa”.

Qui fou Mariano Tur de Montis?

... un gran pintor eivissenc.

Considera que la seva obra ha estat suficientment reconeguda?

Diria que sí. Tur de Montis va tenir l’oportunitat d’exposar vàries vegades a Eivissa, la darrera l’any 1945. També ho va fer a diversos indrets d’Espanya i a l’estranger. De les seves exposicions podem destacar les que va fer a la Galeria Costa de Palma i a la Laietana de Barcelona.

On es troba actualment la seva obra?

A diverses col·leccions familiars i privades d’Eivissa, Palma, Barcelona, París, Roma,  Londres i Nova York. És important la seva obra exposada al Museu de Palerm.

Quins són els records que té del seu oncle?

Va ser un home amb una gran personalitat, molt integrat a la família de la qual formava part. Tenc un profund record de la gran estimació que li teníem.

Què el va motivar per comissariar l’obra de Tur de Montis?

Donar-lo a conèixer a l’illa on va néixer.

Quan i com neix la idea de la mostra a la Sala de Cultura de “SA NOSTRA”?

La nostra família sempre ha tingut molt bona relació amb aquesta entitat i la Sala de Cultura d’Eivissa, atesa la qualitat de l’obra, va mostrar el seu interès.

Quin va ser l’eix de la vida de Tur de Montis?

Essencialment l’art  i la família.

Vostè ha dit del seu oncle que va ser un místic de l’art i la bellesa. Què vol dir amb aquesta afirmació?

Vull dir que ell sempre va tenir cura amb l’estètica de l’art en general,  especialment la pintura i la música, però també amb tot allò que es relacionés amb la bellesa, com són els objectes de valor i les antiguitats. Va mantenir sempre una relació molt mística amb aquests conceptes: bellesa i estètica.

Com va influir la música en la seva vida?

La música sempre l’inspirava i el confortava. Des de molt jove i durant tota la seva vida es traslladà a Barcelona, Roma o París per assistir a les temporades d’òpera i de concerts. Va arribar a tenir una gran col·lecció de discos.

Perquè, malgrat haver rebut formació artística, insistia en definir-se com autodidacte?

Perquè seguia el seu propi estil, aquell que el feia mantenir la relació tan intensa amb la bellesa que el caracteritzà. De petit va començar a pintar i a dibuixar i encara que va tenir moltes influencies pictòriques, sempre seguí el seu camí.

La casa del pintor fou una espècie de “centre d’art”. Quin objectiu perseguia? Quina era la seva motivació?

L’única motivació era envoltar-se d’objectes i mobles de gran bellesa que va comprar a antiquaris de Barcelona. Ca seva es va convertir en una espècie de palau, reflex de la seva personalitat, les seves relacions i la seva pintura. La casa va arribar a ser coneguda arreu del món i visitada per totes les personalitats que arribaven a l’illa.

Com qualificaria la pintura de Tur de Montis? En quins pintors es va inspirar?

El meu oncle va ser un gran pintor difícil de qualificar, però molt influenciat pels pintors parisencs de mitjans del segle XX i per d’altres estrangers com l’hongarès  Lazlo o el xec  Beran.

Com va viure els profunds canvis que a partir dels anys 60 varen transformar l’illa d’Eivissa?

Tur de Montis tenia una àmplia cultura, motiu pel qual se’l considera un representant il·lustrat de l’Eivissa pre turística. Com a home avantguardista i profundament  lliure, va viure cada època de la seva vida amb una gran intensitat.

fle_izq 1 / 3 fle_der
“La música sempre va inspirar Tur de Montis”
Fins al 26 de juliol
Exposició | Eivissa
Sala de Cultura de Eivissa
Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20