Maria José Lapeña

20-09-2012

"Estimam més la nostra terra si en coneixem la història"

Dirigir els Cursos per a adults de "SA NOSTRA" és una "experiència vital que m'ha permès madurar personalment i professionalment", assegura María José Lapeña Lahera, (Saragossa, 1955).

Llicenciada en Geografia i Història, professora d'Història i amb llarga experiència com a coordinadora de visites culturals a Palma, Menorca, Eivissa, Barcelona, ​​Saragossa, París i Sicília. Per a Lapeña, que ha impartit els més de 50 cursos d'Història de l'Art que s'han desenvolupat els últims 16 anys al Centre de Cultura de Palma, la història "ens convida a fer-nos preguntes i a cercar les seves respostes", a créixer.

Com valora el desenvolupament dels cursos d'adults de l’any anterior?

Molt positiu. Va ser un any extraordinari pel que fa a l'acceptació dels cursos, el seu desenvolupament i la participació general de l'alumnat en les activitats realitzades.

Quines novetats presenta el programa d'aquest any?

La novetat més destacable és el curs monogràfic que dedicarem a la Galeria dels Uffizi de Florència, que es desenvoluparà a partir del mes de gener.

Quin objectiu tenen els cursos que s'imparteixen al Centre de Cultura?

Que totes aquelles persones interessades en la cultura, la història i el patrimoni històric puguin satisfer el seu interès mentre gaudeixen de l'art en general i del patrimoni historicoartístic més concretament, i en particular del de Mallorca, i aprenguin a valorar-lo i a estimar-lo.

Quin és el perfil dels alumnes dels cursos d'art i cultura?

Si bé no hi ha un perfil homogeni, podem dir que la majoria són persones grans amb un comú denominador: el seu afany de coneixement de tot el que respecta al món de la cultura: literatura, música, teatre, cinema, art ...

Són reincidents, els seus alumnes?

La veritat és que sí, la qual cosa em fa sentir enormement orgullosa i per això vull donar les gràcies a tots i cada un d'ells.

María José, per què un curs d'història de l'art?

La història és fonamental per comprendre molts dels esdeveniments de la nostra vida actual, però moltes vegades es presenta aspra, amarga, dura. No obstant això, acostar-se a la història a través de l'acció creativa i de l'home és molt més amable i positiu.

Quins monuments i museus visitareu per completar la formació teòrica?

Depenent dels cursos i en sintonia amb la matèria que s'imparteix, visitarem des de la Catedral, el Castell de Sant Carles i el Museu de Mallorca fins a la Fundació Pilar i Joan Miró o el Museu Es Baluard.

¿Estimam més la nostra terra si en coneixem la història?

Efectivament. Si coneixem la història i ens acostem al que ha passat al llarg dels segles a la nostra terra, l'estimam més i l'entenem millor. Així ens feim preguntes i cercam les respostes, i aquest contacte ens porta a sentir admiració pel que tenim i, per tant, pel que som.

El Centre de Cultura exposa actualment gran part del patrimoni del Museu de Mallorca. Com afectarà el desenvolupament dels cursos?

És una gran sort tenir, al Centre de Cultura i compartint el mateix espai, part del patrimoni del Museu de Mallorca. Sempre ha estat una visita obligada per a nosaltres, per tant estam encantats.

Quin interès presenta el Museu Uffizi de Florència?

Que és meravellós ..., únic. La Galeria dels Uffizi conté la més important col·lecció de pintura del Renaixement italià. El seu interès no rau només en el contingut, sinó també en el continent, ja que a més és un edifici històric.

Una visita que val la pena aprofitar ...

Si al llarg de la nostra història s'han produït etapes que van convulsionar la societat i la cultura, una en fou el Renaixement. I en aquest museu tenim l'oportunitat de veure com van anar canviant aquestes idees i aquests coneixements a través de les pintures que s'exhibeixen.

Com es preveu organitzar la visita?

Inicialment serà una visita de cinc dies per veure la ciutat de Florència i, per descomptat, el museu dels Uffizi, el nostre primer objectiu. L’època més apropiada per al viatge és la primavera, cosa que ens portarà a contemplar amb més motivació la "Primavera" de Botticelli.

Fa 16 anys que impartiu la formació del programa de cursos per a adults de l'Obra Social. Com resumiríeu aquesta experiència?

Per a mi ha estat una experiència vital profunda i insubstituïble, que m'ha permès madurar personalment i professionalment. Aquest creixement ha estat possible gràcies a l'afecte de moltes persones que han passat pel Centre de Cultura "SA NOSTRA", i de les quals he après molt, de manera que sempre els estaré agraïda.

fle_izq 1 / 2 fle_der
El 24 de setembre s'obre el període de matrícula
Cursos per a adults | Palma
Centre de Cultura de Palma
Cursos per a adults | Maó
Sala de Cultura de Maó
Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20