Entrevista Antoni Serra

26-06-2017

'Els fonaments de l'empresa pitiüsa són forts'

El director territorial de BMN-SA NOSTRA, Antoni Serra, ha participat en el I Fòrum Empresarial del Diario de Ibiza, dedicat al futur de les Ciutats. Entre d’altres, Serra ha manifestat a una entrevista publicada pel diari que ‘la banca del futur serà intel·ligent, digital, sostenible i molt eficient’.

 1. 1.     En aquesta primera trobada es parla de les ciutats del futur Com creu que seran les Balears del futur?

En els pros, diria que s'obre un ventall d'oportunitats de negocis, de noves dinàmiques econòmiques, d'innovacions comercials i de vendes, que seran de múltiple profit. En els contres, la pressió demogràfica en augment constant aguditzarà els reptes ja existents: el subministrament de serveis bàsics, les congestions de trànsit, les emissions contaminants, l'escassetat de recursos públics ... Crec que Emilio Ontiveros posa el dit a la nafra amb el seu nou llibre.

 1. 2.     Les ciutats del futur, segons el llibre d'Emilio Ontiveros seran intel·ligents, digitals i sostenibles. Com serà la banca?

Anirà al mateix temps que la societat i les seves ciutats. Gairebé podria dir parafrasejant el seu enunciat que la banca serà intel·ligent, digital, sostenible i molt eficient.

 1. 3.     Eivissa i Formentera viuen gairebé exclusivament del turisme ¿què creu que es podria fer per atraure empreses d'altres sectors?

L'aposta ha de ser per la qualitat abans que per la quantitat. Un àmbit previ a l'atracció d'empreses externes i diversificades passa per enfortir l'oferta actual, reforçar el teixit productiu de les pimes, ajudar a l'empresa tradicional i, alhora, explorar les vies de negoci fora de l'arxipèlag pitiús perquè els seus beneficis aflorin localment.

 1. 4.     Les empreses a les Pitiüses, estan sanejades? Quin nivell d'endeutament tenen?

Eivissa i Formentera han registrat, en els últims exercicis, les taxes de major creixement econòmic i les seves empreses són exemple de solvència, amb un endeutament just i dotat amb garanties suficients. Els fonaments de l'empresa pitiüsa són forts.

 1. 5.     BMN està especialitzat en autònoms i petites empreses. És bon moment per obrir un negoci a les Pitiüses?

Si el projecte és innovador, basat en la qualitat del servei i del producte, amb costos ajustats i amb un clar enfocament multiplicador, sempre pot tenir la seva oportunitat. Les pimes i autònoms són els nostres clients majoritaris i tenim les portes obertes als emprenedors i als joves empresaris. Ells són el present i el futur.

 1. 6.     Què recomanaria a les empreses o autònoms que es volen instal·lar a Eivissa i Formentera?

Avançar en les solucions que faciliten les tecnologies de la informació i la comunicació, ja que al mateix temps augmenten els desafiaments de la globalitat. En aquest camp apareixen i es renoven constantment les solucions i les propostes de major encert. Avui, la societat integra les últimes innovacions digitals, com la internet de les coses, els big data i la mineria de dades, que permeten un millor coneixement i gestió dels projectes de negoci.

 1. 7.     Si una empresa està dubtant entre invertir a Eivissa i Formentera ¿què li diria per atreure cap a aquestes illes?

Ni Eivissa ni Formentera necessiten d'una promoció extraordinària. Els seus bondats salten a la vista. La meva única recomanació seria que vinguin per millorar el present i amb compromís de quedar-se. No m'agraden gens aquestes empreses que arriben, obren el xiringuito i marxen amb els beneficis a una altra banda.

 1. 8.     Com creu que està afectant el problema del lloguer i els elevats costos de vida d'aquestes dues illes a l'economia?

Abans comentàvem que els reptes urbans tradicionals augmenten amb l'augment de la població. La pressió demogràfica dels s'aguditza, ja que determinen no només la qualitat de vida actual, sinó la viabilitat futura de les illes. També entren en joc aspectes essencials com el canvi climàtic, la qualitat de l'entorn: aire, soroll, congestió, el consum responsable i eficient de recursos. Entre tots hem de fer un ús intel·ligent i flexible d'aquest univers d'elements que configuren la nostra comunitat.

 1. 9.     A les Balears en general, però especialment a Eivissa i Formentera, la major part del negoci es concentra en uns quants mesos. Què es podria fer per mantenir el flux econòmic durant tot l'any?

La sostenibilitat és el paradigma de les nostres illes, tot i que observem en els últims exercicis creixements econòmics que s'obren a mesos de baixa facturació habitual. Un matís destacable és que el creixement de forma ordenada i planificada genera oportunitats i nombrosos reptes a tots els que en elles habitem, residents i no residents. I, especialment, als que les governen i administren.

 1. 10.                        En quins sectors o infraestructures haurien d'invertir les administracions?

Les administracions tenen atribuïdes nombroses competències amb l'objectiu de garantir nivells mínims de benestar als residents i turistes en els seus territoris comunitaris. En general, han de proveir béns i serveis públics decisius per a millorar el benestar i la cohesió social dels seus habitants i visitants.

 1. 11.                        Fa uns mesos, BMN va inaugurar a Granada un Centre d'Empreses i Serveis Financers pioner a Espanya i diversos centres de Comerços i Consum en altres ciutats Està previst obrir algun centre similar a Eivissa?

També disposem d'un centre especialitzat en comerç i consum a Palma, perquè aquest tipus de centres de serveis són productius quan hi ha un elevat conglomerat comercial en les seves proximitats. A Eivissa i Formentera hem prioritzat la proximitat i la qualitat del servei a la majoria de clients i, donada la seva atomització, mantenim la nostra xarxa d'oficines. La nova i incipient etapa corporativa oferirà a la clientela avantatges i oportunitats importants.

 1. 12.                       En els últims anys el sector bancari ha viscut i segueix vivint una autèntica revolució. Han desaparegut pràcticament totes les caixes d'estalvi, com Sa Nostra, en els últims dies ha passat la crisi del Banc Popular. Podem estar tranquils?

Malgrat els últims avatars, hi ha coincidència en fonts financeres que en el mercat actualment hi ha molta liquiditat, com a conseqüència de la política monetària del Banc Central Europeu (BCE), que injecta 60.000 milions d'euros en els mercats cada mes a través del seu programa de compra d'actius. La percepció dels inversors sobre la banca espanyola és bona, a diferència de la d'altres països, la banca presenta un nivell de crèdits improductius superior a l'espanyola.

 1. 13. Potser, quan es publiqui aquesta entrevista ja s'hagi signat l'acord d'integració amb Bankia, o potser encara no. Quin missatge vol transmetre als seus clients de Balears? Com els afectarà?

Segur que no s'haurà aprovat encara, perquè la convocatòria de les respectives juntes generals d'accionistes requereix d'un mes per validar i procedir. En cas d'aprovar, la integració millorarà el servei al client, enfortirà la solvència i optimitzarà la productivitat i l'eficiència corporatives. Per totes aquestes raons, només podem transmetre confiança i tranquil·litat.

 • Antoni Serra Caldés (Sa Pobla, Mallorca, 1974) és el director territorial de BMN per a Balears, des de febrer de 2013. Va assumir aquest càrrec després d'haver estat director adjunt a la Presidència de BMN i màxim responsable de la Direcció de Negoci i de la Xarxa comercial a les Balears i les Canàries.
 • Serra és Llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses per la Universitat de Navarra, PDD per l'IESE i Màster en Gestió d'Empreses Financeres. Economia, finances, turisme, innovació o emprenedoria, són alguns dels àmbits que gestiona des de la talaia de responsabilitat executiva de BMN-SA NOSTRA.
Antoni Serra, director territorial de BMN-SA NOSTRA
Antoni Serra, director territorial de BMN-SA NOSTRA
fle_izq 1 / 2 fle_der
'A Eivissa i Formentera, BMN-SA NOSTRA ha prioritzat la proximitat i la qualitat del servei al client'.
Fòrum Empresarial
22/06/2017

Les ciutats del futur

Premis XXVIII edició
23/06/2017

Club d’Inversió BMN-SA NOSTRA&UIB

Novetat editorial
22/06/2017

La Mediterrània. Una mar que ens uneix

Cicle de Cinema
19/06/2017

Homenatge a Guy Hamilton

Objectiu 2017
19/06/2017

Mulla't per l'Esclerosi Múltiple

Solidaritat
12/06/2017

GRÀCIES

Presentació llibre
08/06/2017

Nacer de nuevo

Curs d'escriptura creativa
08/06/2017

‘Els alumnes prodigiosos o la sort d'un professor'

Formació i col·laboració
07/06/2017

BMN-Sa Nostra sempre amb la UIB

Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20