Música

17-08-2017

La Gala Lírica de Llevant desembarca a Artà

Dos anys enrere, quan es començà a gestar la Gala Lírica de Llevant, ningú sabia ni podia intuir quina seria l'acollida d'aquest vaixell musical, ple d'il·lusió i ganes d'arribar a bon port. Ara, superades les grans actuacions a Son Servera i Capdepera, l’escena s’obre a Artà.

Durant la primavera del present any 2017, quan s'iniciaren els assajos corals conjunts a Ses Josefines (cortesia dels Pares Franciscans d'Artà), semblava fer-se evident que costaria posar en marxa la maquinària de més de 100 cantaries interpretant obres musicals molt famoses, però no per això senzilles.

El repte

I és aquest un prejudici comès massa sovint: l'associació de coneixença o repercussió que ha tingut una partitura, amb la de facilitat interpretativa. A més, algunes de les peces sí que eren completament noves per a les cantaires i els cantaires: un repte més afegit.

Però no defalliren: els dies passaren i les setmanes es succeïren en la planificació d'assajos i la màgia de la música començà a fer acte de presència en la sala superior de Ses Josefines.

Deixant una mica de banda la partitura, alçant la mirada vers la directora, parant les orelles i sentint amb el cor, la música en majúscules empren un camí triomfal ja de manera irreversible.

Els presents i les presents ho sabien, i alguns veïnats i veïnades que es delectaven amb aquelles vetlades musicals, també se n'havien fet ressò: no sabien ben bé què passava en aquella àmplia cambra, però sí entenien que es tractava de quelcom especial, una música gestada en el silenci del cor d'un poble, tan sols interromput vagament pel repicar de les campanes del Convent del Pares Franciscans i de l'Església Parroquial d'Artà.

A Son Servera, gala de primera

I gairebé sense temps d'adonar-se'n, arribà la primera gala a Son Servera, dia 8 de juliol. Era una setmana meteorològicament intranquil·la, amb un temps impropi del juliol, i això assustava, ja que l'imponent marc de l'Església Nova no podia garantir redossa a ningú: ni artistes ni públic.

A més, els auguris en quant a assistència tampoc no eren bons. Doncs, es tractava d'una fita molt compromesa i dificultosa.

Però la lluna plena s'erigí esplendorosa, l'Església Nova s'il·luminà bellísima i la vetlada, vestida per dues notes de pluja (en el símil de la rítmica musical: una "negra" i una "blanca") que tant artistes com públic sostingueren amb la major de les dignitats i elegàncies, esdevingué un èxit incontestable: el recinte s'omplí i el públic, amo i senyor, gaudí de bon de veres.

El boca a boca havia començat i, per molt que s'inventin noves tecnologies, no existeix millor mitjà informatiu que la transmissió oral.

A Capdepera, fins a la bandera

Seguidament, ja dia 22 de juliol, el Centre Cap Vermell de Cala Rajada s'omplí fins a la bandera d'assistents amants de la música, ja que es tracta d'un auditori curiosament no concebut per a la praxi musical, però que gaudeix d'una de les millors acústiques de l'illa.

I fou en aquest recinte, on la veu, sense micròfons ni amplificació de cap tipus, penetrà directament en l'oïda i sentir de cadascuna de les persones a la sala presents.

Tothom coincidí en l'encert d'haver realitzat la segona gala en aquest magnífic auditori del municipi de Capdepera.

A Artà, se'n parlarà

Amb la ressaca dels concerts, l'organització començà a rebre demandes per assistir a la gala d'Artà, prevista per a dia 23 de setembre.

Així, sense treva ni descans, es treballà per acotar detalls i concretar l'embastada proposta, per concloure finalment que es realitzarà els dies 22 i 23 de setembre de 2017 a l'Església del Convent dels Pares Franciscans d'Artà, a les 20h (fotografia adjunta).

Per tots és sabut que s'havia pensat realitzar al recinte emmurallat de Sant Salvador, però motius tècnics, logístics, meteorològics i acústics desaconsellaven aquesta opció, que finalment es declinà.

Així doncs, els punts de venda ja són operatius perquè vostès puguin adquirir les seves localitats, i no resta res més que dir, que els esperam amb els braços oberts i les veus polides, els dies 22 i 23 de setembre, desitjant omplir ambdós dies, l'Església del Convent.

Això sí: amb qualque novetat i sorpresa respecte les gales precedents.

Els primers assajos
Els primers assajos
fle_izq 1 / 5 fle_der
La Gala desembarca a Artà. Els dies 22 i 23 de setembre de 2017 a l'Església del Convent dels Pares Franciscans, a les 20h.
Òpera i Sarsuela
30/06/2017

Gala Lírica de Llevant

Poesia
17/08/2017

Tavernàries

Marxa 2017
26/07/2017

Des Guell a Lluc a peu

Article d’opinió
21/07/2017

¡Aprovechemos nuestro minuto!

Cicle de Cinema
18/07/2017

L’home de la pistola d’or

Cicle de Cinema
18/07/2017

Força 10 de Navarone

Exposició Eivissa
17/07/2017

EPHEMERAL

Actualitat
10/07/2017

El lloguer turístic

Dos concerts
05/07/2017

Dyana Kurtz i Arantxa Andreu

Premis
05/07/2017

Diario de Mallorca

Cicle de Cinema
04/07/2017

Live and Let Die

Concert de Torrent de Pareis
03/07/2017

Èxit de la Capella Mallorquina

Minut de silenci
18/08/2017

A la memòria de les víctimes

Exposició Eivissa
31/08/2017

‘Oscura edad’

Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20