Entrevista Blanca Morell

09-10-2017

La família lectora creix

Blanca Ballester Morell, doctora en filologia per la UB i professora de la Facultat de Periodisme, Comunicació i Publicitat del CESAG, coordina el Club de Lectura que proposa el Centre de Cultura SA NOSTRA, dins el plec dels Cursos d’adults 2017-2018.

El Club de Lectura fou una de les novetats de l’any anterior que més va atreure als alumnes. Blanca Ballester, manté els objectius del club d’enriquir i completar la visió del lector sobre l’obra literària, impulsar l’hàbit i el plaer de la lectura i ajudar-lo a conrear l’esperit crític, des del debat i el diàleg.  

  • Enguany, introdueixes canvis o mantens l’experiència del curs anterior?

Mantenim la dinàmica de l'edició anterior, que ens ha funcionat molt bé, i ampliem el nombre de participants amb dos grups paral·lels. La família lectora creix!, i aquesta sempre és bona notícia. Des de tots els àmbits possibles s'ha de donar resposta a aquest desig de saber i de conèixer; a aquesta necessitat de trobar a la literatura veus que ens acompanyin, aconsellin i guiïn. Sempre m'ha agradat la imatge de Rubén Darío dels llibres com "torxes del pensament".

  • Alguna innovació crítica?

Enguany incentivarem més si calen les activitats complementàries al curs, com les sortides al cinema, al teatre o a l'òpera, que tenguin relació amb les lectures que anem fent. El curs passat anàrem al Principal a veure Macbeth o El Perro del Hortelano, al cinema a veure Adiós a Europa i fa pocs dies a les Converses de Formentor per iniciativa dels propis alumnes. Sense oblidar l'edició de Jocs Florals de Sant Jordi que compartim amb el grup d'escriptura creativa de la mà de Guillem Rosselló.

  • Individualisme versus vida col·lectiva, com ho afrontem des de la lectura?

Entenc la lectura com un acte individual i solitari, d’aïllament i de comunió amb mi mateixa, aquell “retirado en la paz de estos desiertos, con pocos pero doctos libros” de Quevedo. Alhora, també visc la lectura a la manera de Zambrano, com un aïllament comunicable. La lectura o també l’escriptura ens ofereixen la possibilitat de prendre distància de la realitat immediata, de reflexionar de forma més pausada i conscient. Sempre és interessant i necessari compartir el que s’ha après, fer que la paraula torni a ser veu.

  • Fareu passejada pels clàssics o mantens l’encant dels contemporanis? Quines lectures ens pots avançar?

Shakespeare, Mann, Kafka, Melville o Zweig seran alguns clàssics que ens acompanyaran, però també recalarem a veus contemporànies com les de Modiano, Reza o José Carlos Llop. Autors, tots ells, crítics que ens obliguen a encarar les misèries de la condició humana però que també exalten les petites accions que ens humanitzen i en certa manera ens salven.

  • Alguna recomanació?

Aquests darrers dies he gaudit molt amb la lectura de Un tiempo para callar de Patrick Leigh Fermor i amb el Llibre de minúcies que just acaba de publicar Miquel Rayó.

Qui és Blanca Ballester...

Doctora en filologia per la Universitat de Barcelona,  el seu interès per la literatura l’ha portat a abordar aquesta matèria tant des del punt de vista de la recerca –on s’ha especialitzat en l’estudi de les manifestacions poètiques i dramàtiques de l’Edat Mitjana i els Segles d’Or- com des de la docència universitària i el de la gestió en l’àmbit cultural.

Ha publicat nombrosos treballs sobre literatura del Renaixement i també ha organitzat i coordinat un seguit de congressos, jornades i trobades envers la literatura i el seu diàleg amb altres disciplines com poden ser l’art o la música.

 

 

Blanca Ballester
Blanca Ballester
fle_izq 1 / 4 fle_der
La lectura o també l’escriptura ens ofereixen la possibilitat de prendre distància de la realitat immediata, de reflexionar de forma més pausada i conscient...
Entrevista
12/09/2017

Recorreguts arquitectònics

Història i cultura
03/10/2017

Itinerem

Presentació llibre
02/10/2017

Balears, 2015. Un nou cicle polític

Article
22/09/2017

Cooperar para liderar

BMN-Sa Nostra Balears
16/10/2017

Línies de negoci que miren al futur

Cicle de cinema israelià
16/10/2017

Bar Bahar: entre dos mons

Assaig. Presentació
16/10/2017

Contra el relativismo

GOB
16/10/2017

Curs d'Ornitologia

Concert de MGMC
16/10/2017

Solidaris amb Zaqueo

Concert
24/10/2017

Andrey Yaroshinksy, piano

Cicle de Cinema
06/11/2017

‘Vídeo met the movie star’

Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20