Vídeo met the movie star

15-11-2017

Fotos. (1996, 98 min.)

Dirigida per Elio Quiroga, que també firma el guió, per la qual cosa fou premiada a Sitges, aquesta raresa extraordinària va captivar Tarantino pel retrat de l’obsessió. Pel·lícula difícil d’encasellar mou un seguit de fans que converteixen Quiroga en icona del postcinema. Dimarts, 21, al Centre de Cultura.

  • 21 DE NOV. A LAS 20 H
  • CENTRE DE CULTURA SA NOSTRA
  • CARRER DE LA CONCEPCIÓ, 12 DE PALMA

Coordina el cicle, Pedro Riutort. Abans de la peli, es podrà veure el videoclip ‘Like a prayer’ protagonitzat per Madonna. Una proposta extraordinària.

Repartiment Foto

Gustavo Salmerón, Mercedes Ortega, Miquel Molina, Diana Peñalver, Amparo Muñoz, Myriam de Maeztu, Miguel Alonso, Carmelo Alcántara, Simón Andreu, Maria Asquerino

Sinopsi

Azucena sent autèntica aversió al sexe. Aquesta actitud condueix a la ruptura de les relacions amb el seu xicot. Llavors, un desequilibrat artista plàstic entra en la seva vida, César. Aquest, obsessionat amb Azucena, la converteix en el centre de la seva obra i desperta així la gelosia de la seva amant, el possessiu Jacinto.

Premis. 1996: Sitges: millor guió

Marcianada absoluta? Cagarro màxim? Genialitat exòtica? Inspiració lisèrgica? Esperpent monumental? Personalíssima peça de culte? Amb aquests interrogants inicia la seva crítica 39 escalones, el bloc especialitzat en cinema.

De ‘Fotos’ diu: ‘el visionat de la inclassificable (però de veritat) Fotos (1996), debut en la direcció de llargmetratges del canari Elio Quiroga després d'una àmplia experiència com a guionista, remet directament a fonts com ara les atmosferes psicològicament enrarides de Polanski, els mons suburbans de Fassbinder , el surrealisme en versió Buñuel, el melodrama clàssic americà dels 50 i les astracanades dels vuitanta d'Almodóvar.

Tot per confeccionar un híbrid a força de referències alienes, una heterogènia sopa "frankensteiniana" detestable i estimable per igual, que captiva estranyament, sedueix i repel·leix , deixa perplex i desperta la incredulitat, que transita del que abominable al que aparentment original i sublim a cop de fotograma.

D'entrada, es fa difícil pensar en una pel·lícula que, amb certes pretensions temàtiques i artístiques, estigui tan pèssimament interpretada. Ja des del pròleg, que explicaria (de manera molt sui generis) el trauma que posseeix a Azucena (la model i actriu sobrevinguda Mercedes Ortega), una jove obsessionada amb la Verge, al Carrie, a la qual li repugna tot el que tingui a veure amb el sexe. De fet, la cinta pren el fil narratiu principal quan el seu nuvi la deixa perquè no li dóna "marxa".

A partir d'aquí, l'argument entra en un carrusel de pujades i baixades, a qual més absurda, retorçada i rocambolesca, per a conformar un còctel irresistible. El que no queda clar és si és irresistible veure-ho o fugir d'ell: Azucena és l'objecte de desig de César (Miguel Alonso), un pintor homosexual que la segueix i grava tot el que fa, la qual cosa desperta la gelosia del seu nuvi, Jacinto (Miky Molina), que automàticament odia Azucena. Quan César convenç a Azucena perquè posi per a ell, intenta violar-la, i ella fuig fins a un misteriós club nocturn en què el transvestit Narcís (Gustavo Salmerón), que completa així el trio de flors protagonistes, es despelota davant de la concurrència.

Azucena, perdudament enamorada de Narcís des que ho veu fer striptease vestit de dona, veu de cop vençuda la seva aversió al sexe, i s'ho fa amb el seu nou amor, amb el qual comença una relació formal que el porta a conèixer als seus pares (Amparo Muñoz i Simón Andreu), que per a rematar el quadre, viuen en una mansió apartada lliurats a tota classe de pràctiques sadomasoquistes, en què, a més de Narcís, pretenen incloure a Azucena, que només busca alliberar-se de la presó que suposa per a ella el seu cos.

fle_izq 1 / 4 fle_der
Marcianada absoluta? Cagarro màxim? Genialitat exòtica? Inspiració lisèrgica? Esperpent monumental? Personalíssima peça de culte? Amb aquests interrogants inicia la seva crítica 39 escalones, el bloc especialitzat en cinema...
Cicle de Cinema
08/11/2017

The company of wolves

Festival Folk you!
06/11/2017

The Furrow Collective

Cicle de Cinema
06/11/2017

‘Vídeo met the movie star’

Cinema
15/11/2017

Cicle APABAL 2017

IV Festival de Tardor
20/11/2017

Quirós Piano Duo

Música solidària
23/11/2017

Ajudem els petits Izan i Lucas

Jornada formativa
23/11/2017

El turisme xinès

I Premi d’Economia Social
24/11/2017

‘Carlos Blanes Nouvilas’

Premi 'Carlos Blanes Nouvilas'
29/11/2017

Qui és Jaume Ferriol?

Cinema d'Autor
30/11/2017

«El mar», d'Agustí Villaronga

Conferència
30/11/2017

L’estil de vida mediterrani

Conscienciació
30/11/2017

Mes europeu del TDAH

Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20