Premi 'Carlos Blanes Nouvilas'

29-11-2017

Qui és Jaume Ferriol?

El guanyador del primer Premi Carlos Blanes Nouvilas d'Economia Social, Jaume Ferriol Perelló, és un jove de 22 anys nascut a Maria de la Salut, poble en el qual ha estat elegit regidor. Ha acabat enguany, amb un expedient molt brillant, el grau d’Econòmiques a la Universitat de les Illes Balears.

A hores d’ara, cursa un Màster dedicat a l’Auditoria i a la Comptabilitat.

Abans d’arribar a la UIB, en Jaume va cursar els quatre anys d’ESO i els dos de batxillerat a l’IES de Sineu. és un jove que aprofita el temps i les oportunitats que a l’entorn de l’acadèmia se li plantegen. prova d’això és la seva participació ben activa en el curs “Club d’inversió SA NOSTRA-BMn-UIB” a les edicions de 2015, 2014 i 2013.

Recentment, per no deixar passar ocasió, s’ha col·legiat al Col·legi d’Economistes de les Illes Balears.

El6grans-sabis

Fou, també, el tercer classificat a les olimpíades d’economia 2013 i amb el mateix treball que l’ha fet mereixedor del Premi Carlos Blanes fou finalista al certamen de CEIB al talent universitari 2017.

Entre les seves aficions, hi trobem alguna curiositat com és la de presidir l’associació d’escriptors “el6grans-sabis”.

Ben celebrat fou el seu discurs pronunciat en el decurs del lliurament del premi. Atès l’interès, el reproduïm a continuació:

Benvolgudes senyores, benvolguts senyors,

En primer lloc m’agradaria donar les gràcies a la Fundació Caixa de Balears i a BMN-Sa Nostra per haver-me concedit aquest distingit premi i a la Universitat de les Illes Balears per la iniciativa, el recolzament i haver-me obert el camí.

Al Doctor ANTONI COSTA COSTA, el meu tutor per la serva saviesa, guia i ajuda. A l’excel·lentíssim Sr. D. JOAN CARRIÓ VIDAL director general de pressuposts de la comunitat autònoma de les Illes Balears, l’excel·lentíssim Sr. D. ANTONI REUS DARDER, diputat al parlament de les Illes Balears, i a l’excel·lentíssim Sr. D.  CRISTÒFOL SOLER CLADERA. Primer conseller d’hisenda, expresident del parlament i expresident de la comunitat autònoma de les Illes Balears, gracies per haver-me concedit l’oportunitat d’entrevistar-vos.

A la meva família, pel seu recolzament i suport, i a tots aquells que han estat al meu costat i m’han ajudat.

El treball de fi de grau donà als estudiants una oportunitat meravellosa. Durant quatre anys, una persona passa estudiant el que van fer altre gent. Són anys d’estudi, moments d’arreplegar coneixements i guardar-los.

Una oportunitat per combatre la por

Quan un arriba a quart curs, és quan té l’oportunitat d’agafar tot allò que ha après i donar-li un valor. És l’hora de canviar les tornes, és l’estudiant qui té alguna cosa a dir.

Encara me’n record de quan vaig començar els meus estudis a la Universitat, de com en el tren, de camí a la facultat, parlava amb els meus companys del treball de fi de grau, com un fet mític, com alguna cosa que feia por.

Amb un ànim afligit de no estar a l’altura, pensant en la feinada que duria. Un pic arribes, t’adones que el treball de fi de grau és un premi amb si mateix, dóna igual si hi has de dedicar cent hores de feina com si són mil. Es canvien els papers, i és l’hora de ser tu qui tengui alguna cosa que dir al mon. 

Passió i humilitat

Vaig arribar a fi de grau amb ganes de no triar un tema fàcil, sinó aquell que m’apassiones.

El finançament de les comunitats autònomes, un debat tan recent i al dia, era un d’aquest temes. Més enllà de les noticies dels diaris, poca cosa tenia a dir.

Des de la conversa en el bar més ordinari, als cercles més alts, sempre hi ha dos fronts en aquest assumpte: els que creuen que sofrim un situació injusta, i els que se senten orgullosos de lo extraordinàriament solidaris que som.

A quin bàndol hauríem d’estar? realment no ho sabia. Les meues idees amb portaven a acostar-me als primers. Per més enllà del que és mou per les xarxes socials poca cosa tenia per fonamentar les meues opinions.

El motiu pel qual vaig elegir el tema va ser que calia esbrinar i donar llum. Mirar des d’un punt de vista independent i crític: Un nou sistema de finançament, hi haurà llum al final del túnel?, és un anàlisis del que succeeix, tal i com es, de una forma objectiva, per acabar donant al final una opinió basada amb totes les dades recollides.

Els darrers anys s’ha avivat el debat intel·lectual al voltant del finançament de les comunitats autònomes i fins i tot del model d’estat en sí. Al  treball es revisa de d’alt a baix la teoria i la pràctica en torn al model actual.

Ben estructurat per blocs

En un primer bloc és planteja una revisió de la teoria, exposant els fonaments sobre els quals analitzar el model actual i proposar-ne un de nou. Revisam les despeses i els guanys de cedir competències. Avaluam els sistemes de transferències, els tipus i, perquè són més adequades emprar cada una d’elles.

Per acabar, realitzarem una breu mirada a la teoria fiscal, quines competències tributaries es poden cedir i quins tributs són adequats per a cada nivell.

En un segon bloc, avaluam el sistema actual partint de la teoria del bloc anterior.

Una vegada exposats els fonaments teòrics i despullat el sistema actual, s’exposa una breu proposta de nou model, és tracta d’un exercici d’economia normativa, no positiva, és a dir, un model que respons a una forma de concebre, que molt probablement el joc polític no permetria al final fer-se seu.

Per acabar el treball he realitzat unes entrevistes a polítics i altres persones de la societat els quals aporten els seu judici.

Desitjos finals

M’agradaria animar a tots aquells que els hi toca enguany realitzar el treball de fi de grau, a ser valents i gaudir de la feina d’investigar. No tots els dies seran gratificants, hauran de llegir, cercar, i molts de cops no torbaran res de profit, hauran de sacrificar temps d’estar amb els amics o amb la parella. Al final, l’experiència de la recerca i la creació d’un valor afegit, un valor teu, és molt gratificant.

Als estudiants que encara no tenen o no han tengut l’oportunitat, que no tinguin por, ni passin pena. Un pic hi arribeu descobrireu que fer el treball és la millors experiència de la carrera.

Estic molt orgullós de haver rebut aquest premi, i esper què més estudiants puguin sentir el mateix jo.

Moltes Gracies i bon Nadal!!

Jaume Ferriol Perelló
Jaume Ferriol Perelló
fle_izq 1 / 5 fle_der
Abans d’arribar a la UIB, en Jaume va cursar els quatre anys d’ESO i els dos de batxillerat a l’IES de Sineu. és un jove que aprofita el temps i les oportunitats que a l’entorn de l’acadèmia se li plantegen. prova d’això és la seva participació ben activa en el curs “Club d’inversió SA NOSTRA-BMn-UIB” a les edicions de 2015, 2014 i 2013...
I Premi d’Economia Social
24/11/2017

‘Carlos Blanes Nouvilas’

Música solidària
23/11/2017

Ajudem els petits Izan i Lucas

Jornada formativa
23/11/2017

El turisme xinès

IV Festival de Tardor
20/11/2017

Quirós Piano Duo

Concert solidari
15/11/2017

Capella mallorquina

Vídeo met the movie star
15/11/2017

Fotos. (1996, 98 min.)

Cinema
15/11/2017

Cicle APABAL 2017

Cinema d'Autor
30/11/2017

«El mar», d'Agustí Villaronga

Conferència
30/11/2017

L’estil de vida mediterrani

Conscienciació
30/11/2017

Mes europeu del TDAH

Cinema d’autor
13/12/2017

La propera pell

Concert Solidari de Nadal
12/12/2018

Blauets de Lluc i la Capella Mallorquina

Cicle APABAL
18/12/2017

L’abadia de Northanger

Cercador

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20