Article

23-05-2017

Fòrum, passió i família

Article d’opinió d’Antoni Serra, director territorial de BMN-SA NOSTRA, referit a la importància de la família dins l’entorn social i econòmic de Balears. Ha estat publicat pel setmanari ‘El económico’, distribuït pels diaris Ultima Hora, Menorca i El Periódico de Ibiza y Formentera.

‘Un dels llegats més simbòlics que ens va deixar l'arquitecte Antoni Gaudí és la Sagrada Família. L'artista tenia afany de construir un edifici que marqués el paisatge urbanístic de la ciutat, que alhora mostrés la seva veneració per l'obra de Déu, que en la seva opinió l'home mai hauria de superar. Per això, amb més de 170 metres d'altura, la Sagrada Família és un dels edificis religiosos més alts del món.

L'arquitecte, mogut per la passió, va proposar un conjunt de divuit torres, les dotze més baixes a les façanes i les sis més altes al centre, en una estructura piramidal que reflecteix la jerarquia del seu simbolisme; i avui també, per a nosaltres, l'estructura familiar.

Gaudí: sapiència, fe i natura

Gaudí va treballar quaranta-tres anys al temple. Home de fe, gran observador de la natura, arquitecte genial, s'ha convertit en una figura universal de l'arquitectura moderna. La seva aportació va comportar un trencament dels esquemes establerts, tant en la forma com en els sistemes constructius i estructurals dels seus edificis, fruit d'una metodologia pròpia, única i sense precedent.

He tret a col·lació l'obra insigne de Gaudí per referir-me a dos aspectes que, al meu entendre, van marcar el I Fòrum de 'L'econòmic' celebrat el passat 27 d'abril: la passió i la família.

El llinatge dels fills

A la passió es van referir des de l'escenari Carmen i Paula Serra, Carme Planas, Inma de Benito, Pep Verger, Antoni Riera, Andreu Vidal, Pep Pinya o el seu fill Frederic. Tots van esmentar com la passió és expressió de vida, que simbolitza una forma canviant, heterogènia, una virtut que els pares i les mares contagien sàviament al llinatge dels fills.

La passió dóna esplendor i expressivitat a les obres que van construint aquestes famílies, que formen el nostre paisatge empresarial quotidià, discret, però immensament important, per construir un teixit productiu que es va convertint en emergent i cosmopolita, equitatiu i sostenible...

Com dins una catedral, els raigs solars fan brillar els pinacles situats a la part alta de totes les torres i en els finestrals familiars. La tasca de mares i pares, filles i fills, s'ha dibuixat en els pòrtics, façanes, fonaments i columnates dels projectes que edifiquen aquest conglomerat d'empreses autòctones, líders, innovadores i exemplars.

Roca, Garau, Perelló, Estrany, Arrom, Mas...

Si parlem d'empresa i de família, en el invitació del Grup Serra, podem emmarcar llinatges presents en el Fòrum com són els Escarrer, Hidalgo, Fluxà, Sampol, Sales, Pascual, Riu, Piñero, Barceló, Mascaró, Martorell, Mayol, Rullan , Miralles, Roses, Ramis, Horrach, Matutes, Díaz Montañés, Marí, Tur, Rotger, Planes, Planells, Font, Quintana, Company, Tutzó, Rosselló, Plomer, Pastor, Vidal, Serra, Alzamora, Amengual, Fiol, Crespo, Amorós, Durán, Batle, Gomila, Montaner, Moyà, Nadal, Borràs, Roig, Coll, Cabot, Cañellas, Socías, Suñer, Huguet, Roca, Garau, Perelló, Estrany, Arrom, Mas, Bibiloni, Domenech, Pocoví, Ferrà, Llompart, Riera, Ramon, Miró, Mestre, Pons, Sintes, Femenies, Forcades, Febrer, Moll, Blanes, Buades, Oliver, Morell, Mora, Mulet, Obrador, Prats, Ramis, Sureda, Adrover o Pons, tan sols per fer-nos una idea de la llarguíssima successió de cognoms que van il·luminar aquest fòrum, el gran temple en el qual es converteix la nostra comunitat empresarial.

La feina ben feta

Tots ells abasten característiques, capacitats, fortaleses, però també un joc de llums i ombres, de clarobscurs, produït pel reflex social de l'economia, cada dia més global i interconnectada. En les seves façanes llueix de forma destacada la passió per la feina ben feta, pel tracte respectuós, pel servei, la qualitat ...

Els nostres empresaris, que construeixen famílies que han d'heretar els sabers i el compromís amb la terra, s'assemblen a Gaudí, que anhelava trobar un sistema clar i unívoc per transmetre la forma de prosseguir les obres que deixava inacabades. Ells també projecten bona part dels seus temples actuals i futurs combinant formes geomètriques, triades per les seves qualitats formals, estructurals, constructives i de servei.

Així, gràcies a la formació i als valors familiars heretats, els joves introdueixen al bosc empresarial innovacions que milloren l'espai màgic que convida a la feina i a la prosperitat. La família és com un bosc, perquè -com deia Gaudí- 'cada arbre es ramifica en diferents branques i sosté una part de les voltes i quan cau un arbre, no cau tot el bosc'.

Antoni Serra Caldés

Director territorial de BMN-SA NOSTRA

Antoni Serra, director territorial de BMN-SA NOSTRA
Antoni Serra, director territorial de BMN-SA NOSTRA
fle_izq 1 / 2 fle_der
La passió dóna esplendor i expressivitat a les obres que van construint aquestes famílies, que formen el nostre paisatge empresarial quotidià, discret, però immensament important, per construir un teixit productiu que es va convertint en emergent i cosmopolita, equitatiu i sostenible...
IV Festival de Primavera
24/05/2017

Bruno Vlahek

Poesia
24/05/2017

Amb la maror

Festa de cloenda
24/05/2017

Escoles esportives municipals

Col·loqui
25/05/2017

JUGAM amb l’ELIT

Women don´t Wait
25/05/2017

Jesca Hoop

Recital líric
25/05/2017

Luisa Fernanda

Conferència
30/05/2017

Donya Gràcia Nasí i els seus

Exposició
01/06/2017

L’Art Ajuda als Refugiats

Simfònic 2017
06/06/2017

'Camins' que ens uneixen

Cercador
Agenda
veure tota l'agenda
EXPOSICIÓ
31/10/2019-13/12/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
CICLE CINEMA
10/12/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma
CINEMA D'AUTOR
12/12/2019
Palma, Centre de Cultura de Palma

Programa d'activitats educatives 2019/2020

Banner activitats educatives 19/20